Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Cum rezolvă un gadget conflictul dintre generații

Că ne place sau nu să recunoaștem, nu puține sunt dățile în care ne dăm ochii peste cap după o cicăleală de-a bunicilor sau chiar de-a părinților. Timpul nostru parcă zboară altfel decât cel al oamenilor trecuți de prima tinerețe, ne place să explorăm tot ce e nou, nu ne sfiim din calea aventurilor și a tehnologiei moderne, toate astea în timp ce vârstnicii rămân ancorați în trecutul lor, ar repara până și televizorul cu leacuri băbești, iar dacă le propui ceva inedit, n-ar accepta nici în ruptul capului.

Mergi la bunică-ta și, fără prea multe explicații, întinde-i o tabletă. Abia va aștepta să o folosească pe post de fund de lemn pentru a mărunți ceapa, iar mai apoi să se laude vecinelor cu noua achiziție. Mergi la bunică-tu și întreabă-l dacă vrea să-i cumperi o tabletă. „Aspirină sau piramidon?!”.

Nu știu cum faceți să vă convingeți părinții ori bunicii să țină pasul cu tehnologia, învățând să mânuiască o tabletă (eu mai am de lucrat la capitolul ăsta), dar vă pot oferi în schimb câteva motive pentru care merită încercarea:

1. Tabletele sunt bune e-readere. Un fotoliu, un ceai, eventual ochelarii pe nas și… seara devine perfectă. Fie că citesc știrile ori vreo carte pe care au lăsat-o de mult din mână datorită scrisului mărunt, cu siguranță lectura îi va face să iubească noul dispozitiv.

2. Schimb de fotografii. Dacă îi desparte o anumită perioadă de timp de familie din varii motive, fotografiile sunt o modalitate foarte bună de a comunica și de a împărți emoții. Și sunt extrem de ușor de făcut!

3. Notițe. Cu programele special concepute pentru așa ceva, acum e mult mai ușor să nu uite de la mână până la gură dacă și-au luat sau nu pastilele într-o anumită zi.

4. Portabilitate. Oriunde ar merge, e cât se poate de facil să-și înfunde tableta într-o geantă și să joace o tablă sau un șah când se plictisesc. Ce, nu știați că bătrânii au la fel de multă nevoie de joacă precum cei mici?!

5. Flexibilitate. Dacă se întâmplă vreodată să se împotmolească la ceva, nu mai e nevoie să pună toată casa pe jar și să-și cheme copiii de la kilometri distanță pentru a rezolva un fleac. A avea o tabletă și a-i conștientiza avantajele înseamnă automat și o schimbare în bine în ceea ce îl privește pe posesor: soluția e, de cele mai multe ori, doar la un buton distanță.

E adevărat că până să vezi astfel de rezultate durează o vreme, însă mai apoi vor dispărea întrebările cu duiumul, aceleași iar și iar, tocmai datorită faptului că îi pui în fața faptului împlinit, iar fiecare mic succes în mânuirea unei tablete îi face mai încrezători și mai dornici de independență. Eu chiar m-am gândit de multe ori la scenariul ăsta și am și ochit o tabletă potrivită atât ca și calitate, dar și ca preț, pentru a-mi ușura mie viața și pentru a le distrage lor atenția: Samsung Galaxy Tab 4.

tab4

Cu un ecran potrivit de 7 inch, un design elegant pentru care partea din spate e din imitație de piele, subțire și ușoară, tableta vine cu un procesor Quad Core la 1,2 GHz pentru o funcționare generală cursivă, cu o memorie de 8 GB și microSD până la 32 GB, iar bateria de 4000 mAh ține aproximativ 10 ore, deci… trageți concluziile. Să nu mai vorbesc de faptul că arareori aș cumpăra un lucru doar pentru a-l da cu totul unei alte persoane (deh, singură la părinți, n-ai ce-i face 😛 )…

În concluzie, fie-mi cu iertare că aș da frumusețe de Samsung din mână, însă asta simt, asta împărtășesc cu voi. Vedea-o-aș pe bunică-mea filmând un tutorial culinar și apoi postându-mi-l pe peretele Facebook-ului. Zău că aș iubi-o mai mult decât acum!

Voi aveți experiențe eșuate în așa ceva sau măcar ați încerca să îi învățați pe ai voștri cum stă treaba cu tehnologia? Sunt curioasă dacă mă lupt doar eu cu morile de vânt.

4 comentarii la “Cum rezolvă un gadget conflictul dintre generații

  1. cristinalincu
    iunie 24, 2015

    Bunicul meu, Dumnezeu sa-l ierte, avea o vorba referitor la bunica-mea: „Maica-ta mare e cu tehnologia” si asta insemnna ca bunica-mea stia sa raspunda la telefonull mobil – clasic, nu smartphone, ba chiar sa ne si sune dupa el…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la iunie 24, 2015 de în Publicitate şi etichetată , , , , , , .