Nina Docea

de Mădălina Rodocea

De bine și de rău, cu Adina Banea

Unul din lucrurile care-mi plac la Facebook e acela că insistă să-mi dea prietenii în vileag. Dar insistă, dom’le… Acum câteva zile, spre exemplu, s-a încăpățânat să-mi arate că o amică likes PitchMe, o pagină cu un nume captivant și cu o fotografie de profil asijderea. Iar cum amica respectivă îmi inspiră încredere și bun gust, n-am ezitat nicio clipă din a intra să văd ce aș putea descoperi inedit pe pagina respectivă. Deja astfel de practici au devenit un soi de ritual pentru mine (chiar dacă alții ar spune că-s o mică stalkeriță) și chiar urmăresc constant anumite persoane din lista mea de prieteni care reușesc să mă inspire.

Ce am descoperit?

pitchme11. Un cover care spune multe despre persoana din spatele paginii de Facebook și care m-a făcut instantaneu să zâmbesc.

2. Că am de-a face cu un blogger, la fel ca și mine.

3. Peste 6.000 de persoane apreciază pagina și, implicit, blogul, dar foarte puține fac parte din cunoscuții mei.

4. Pagina este updatată mereu, ceea ce e un lucru bun, căci voi avea cu ce să-mi delectez ochii pe viitor.

5. O cheamă Adina (la fel ca primul meu prenume) Banea.

E mai mult decât evident faptul că următorul pas a fost acela de a-i vizita blogul. Prima surpriză a fost domeniul propriu, la care visez și eu de ceva vreme, urmat de un design bine ales, cu o cromatică pe placul meu, simplist, dar în același timp modern. Mi-ar fi plăcut ca acel carusel care conține articolele featured să aibă o funcție de stânga-dreapta prin care să pot vizualiza mai multe articole populare și care să confere puțin dinamism paginii, însă chiar și așa, e ca un magnet pentru ochiul privitorului.

pitchme2

Chiar când mă pregăteam să-i dau prima bilă neagră Adinei, dat fiind faptul că în bara de sus ce conține meniul nu observasem nicio pagină de About, lucru ce mi s-ar fi părut inadecvat în cazul de față, nu doar că am descoperit primele lucruri despre autoare, dar am putut s-o și admir. Încântată de cunoștință!

pitchme3

Îmi plac la nebunie bloggerii care nu doar că nu se sfiesc din a spune lucrurilor pe nume, dar n-au nicio problemă nici în a-și afișa imaginea nu doar într-un singur loc, ci și în cadrul articolelor, lucruri pe care am observat că Adina le face. Mi se pare un gest de curaj, de împăcare cu sine, de acceptare. Apreciez, de asemenea, subiectele tabu pe care bloggerița le abordează cu nonșalanță și onestitate. Și chiar dacă uneori se ascunde în spatele unor personaje fictive, știu că acolo sunt adunate gândurile și trăirile ei pure. Știu asta pentru că, de fapt, toți suntem la fel, doar că unora ne e frică să ne dăm arama pe față, ca nu cumva să părem penibili în fața cunoscuților sau mai puțin cunoscuților care ne citesc. Iar când apare o astfel de persoană, care își asumă trăirile pe care noi, restul, le considerăm rușinoase sau chiar cvasi-interzise, începem să credem că nu suntem într-atât de diferiți, ciudați ori demenți pe cât ne credeam în singurătatea gândurilor noastre.

Citind PitchMeNow e ca și cum aș sta de vorbă cu o prietenă veche. Fără formalități, fără gesturi făcute doar din complezență, fără. Doar cu. Cu sufletul pe tavă, cu sinceritate, cu dragoste și cu speranța împlinirii atât ca femeie, dar și ca mamă. Iar până la urmă, nu asta aduce un autor mai aproape de cititorii săi? Nu un limbaj curat, din inimă, fără brizbrizuri inutile?!

Totuși, pentru că sunt o fecioară extrem de perfecționistă, îmi permit să-mi iau în serios și de această dată rolul de căutător de nod în papură și să las deoparte admirația pe care o am față de Adina pentru ce și cum simte, dar și pentru modul în care a evoluat în blogosferă. Nu toate lucrurile sunt chiar roz, din punctul meu de vedere. Știu că, de obicei, scrisul intervine ca un fel de terapie. Scriem în primul rând pentru noi, pentru că așa simțim și așa ne vindecăm rănile sau punem punct acolo unde un semn de întrebare a rezistat în picioare pentru prea mult timp. Cu toate astea, trebuie să ne gândim și la cei de dincolo de ecran, cititorii care revin la noi pentru că reușesc să se oglindească în ceea ce trăim noi pe foaia digitală. Și spun asta pentru că am resimțit o ușoară dezamăgire când mi-am dat seama că ceea ce părea ireproșabil la blogul Adinei Banea nu atingea chiar perfecțiunea (sau ceea ce consider eu a fi perfecțiune în materie de bloguri).

Voi lua drept exemplu o bucată de text din „Oameni fericiți”, un articol, de altfel, incitant, dar căruia îi lipsește ceva. Nici nu știu ce nume să-i dau acestui ceva, dar poate îmi veniți voi în ajutor (asta în caz că-mi veți da dreptate).

oamenifericiti

Ei bine, cu riscul de a părea exagerată, mi-ar fi plăcut ca punctul pe i” să fie chiar punct pe „i”. Și se-ntâmpla (odată) să se transforme-n se-ntâmplă (apropiații știu că-s prietenă bună cu diacriticele astea frumușele 😛 ). Și primul paragraf să se termine cu un punct. Și că- i-ul acela să nu pară că vrea să plece la plimbare. Am descoperit astfel de erori în mai multe articole ale Adinei și, sincer, devine supărător la un moment dat. Inițial, am pus asta pe seama oboselii sau neatenției. Apoi, când am văzut că se repetă, am corelat imediat simbolurile plasate anapoda cu felul zburdalnic de a fi al autoarei. Am încercat să-i găsesc tot felul de scuze, pentru că mintea pur și simplu nu accepta că cineva cu idei atât de faine poate omite niște detalii care chiar fac diferența.

Pentru mine, abia după ce voi vedea ameliorări în sensul ăsta și mai puține (spre deloc) hashtag-uri în titlurile postărilor, blogul Adinei va deveni unul de pitch. 🙂 Până atunci, însă, voi continua să-l răsfoiesc, în speranța că mă va auzi și va ști că în spatele unor astfel de păreri se ascund, de fapt, cele mai bune intenții.

Oare-s prea pretențioasă?!

*Cu această postare particip la concursul organizat de eBloguri și adina-banea.ro*

284 comentarii la “De bine și de rău, cu Adina Banea

  1. cata
    iunie 25, 2015

    nu te-ai schimbat deloc, tot atenta la detalii ai ramas… nu-i rau…

    Apreciază

  2. mit
    iunie 25, 2015

    ar trebui sa te apuci de facut mai multe analize de genul, ca vad ca iti ies tare bine, reusesti sa vezi lucrurile mici pe care altii poate le-ar trece cu vederea.

    Apreciază

    • Nina Docea
      iunie 25, 2015

      O să mă gândesc și la asta. Deocamdată, am alte lucruri de făcut care-mi ocupă destul timp. 🙂

      Apreciază

  3. crancu mihaela
    iunie 25, 2015

    Imi place articolul, ai stiut cum sa pui punctul pe „i” si cum sa asezi cuvintele politicos.

    Apreciază

  4. Dia Na
    iunie 25, 2015

    Si mie imi place mult aspectul ales de Adina pt blog. Cred ca o sa faca treaba buna in domeniul asta.

    Apreciază

  5. Dragos
    iunie 25, 2015

    De apreciat ca nu te-ai sfiit si ai spus lucrurilor pe nume. Adevarul doare uneori, dar mai bine sa ti se spuna adevarul, decat sa fii mintit in fata in legatura cu lucruri pe care nu le faci la un nivel atat de bun pe cat ai putea.

    Apreciază

  6. vacamea
    iunie 25, 2015

    Bună recenzie! Pertinentă și plină de sfaturi bune! Cred ca sunt sfaturi pentru orice blog sau Blogger ce tine La cititorii și articolele lui! Felicitări Adinei și tie pentru recenzia corectă!

    Apreciază

  7. Suzana
    iunie 25, 2015

    Dragut si prietenos. Cred ca si tu esti la fel.

    Apreciază

  8. Dobi
    iunie 25, 2015

    Bravo Madalina, scrii frumos, original, simplu, pe intelesul tuturor. Sa speram ca si Adina intelege ce ai vrut sa ii transmiti.

    Apreciază

  9. Vodă Vali
    iunie 25, 2015

    Imi place cum gandesti. Bafta la scris!

    Apreciază

  10. Lolo
    iunie 25, 2015

    Exemplul perfect ca nu e de ajuns sa ai domeniu pentru a fi un blogger care se respecta. Sunt multi altii care scriu mult mai bine, dar nu au devenit la fel de populari. Cum vine asta?

    Apreciază

    • Nina Docea
      iunie 25, 2015

      Din păcate, nu am un răspuns la întrebarea ta. Asta e realitatea în care trăim…

      Apreciază

  11. Andreea
    iunie 25, 2015

    Multumesc pentru recomandare, frumos blog! Mi-a placut ce am citit, felicitari! Succes pe mai departe!

    Apreciază

  12. Stroe Carina
    iunie 25, 2015

    Respectarea unor tehnici de scris face textul mult mai lizibil si atrage automat mai multi cititori care se respecta.

    Apreciază

  13. Bita Laura
    iunie 25, 2015

    Daca va tine cont de sfaturile tale, eu zic ca va avea mult de castigat.

    Apreciază

  14. Grecu Madalina
    iunie 25, 2015

    Sa stii ca eu consider ca e bine sa fim pretentiosi. Daca n-am fi, n-am putea evolua spre mai bine, asa ca… eu zic sa continui la fel, ca nu-i nimic rau in asta.

    Apreciază

  15. Ioji Iulia
    iunie 25, 2015

    Imi place recomandarea facuta, imi place si cum scrii. Felicitari.

    Apreciază

  16. Madalina
    iunie 25, 2015

    Imi place ca esti atenta la detalii. Nu degeaba se spune ca detaliile fac diferenta!

    Apreciază

  17. Ioana
    iunie 25, 2015

    Dacă un text reuşeşte să te ţină atent la gramatică sau diacritice eu zic că, s-ar putea să nu fie atât de bun. Totuşi ai prezentat atâtea calităţi încăt m-ai făcut curioasă, poate am să deschid pagina Adinei!

    Apreciază

  18. Tibi
    iunie 25, 2015

    Originala abordare, sincera si directa. Pe placul meu.

    Apreciază

  19. Nagy Robi
    iunie 25, 2015

    Am citit cateva articole de-ale tale si nici cu lupa n-am gasit vreo greseala. Niciun punct, nicio virgula plasata anapoda. Multi bloggeri ar putea sa te ia drept exemplu.

    Apreciază

    • Nina Docea
      iunie 25, 2015

      Uau, m-ai copleșit. Mulțumesc frumos, dar nu mă simt nici pe departe un exemplu. 😀

      Apreciază

  20. Tzitzi
    iunie 25, 2015

    Scrie mai des, in ultima vreme ai lasat-o mai moale. Mi-a placut recenzia.

    Apreciază

  21. 94byi
    iunie 25, 2015

    Sunt total de acord cu tine! Parcă mă doare sufletul când citesc un articol bun, dar care are mici scăpări la ortografie sau punctuație.
    Totuși, sinceră să fiu, deși mă doare sufletul cum am spus, nu pot să nu trec cu vederea aceste mici scăpări atunci când conținutul e de înaltă calitate 🙂

    Apreciază

  22. Nicu
    iunie 25, 2015

    Fiind baiat, mai trec cu vederea scapari din-astea. Acum, daca chiar devin deranjante, e alta treaba si trebuie schimbat ceva in cazul asta.

    Apreciază

  23. Alin
    iunie 25, 2015

    Si cate s-ar mai fi putut spune despre blogul Adinei Banea… insa oricum, ai atins esentialul. Un articol corect din toate punctele de vedere!

    Apreciază

  24. DS
    iunie 25, 2015

    Pertinenta recenzie, demna de luat in considerare. Nu doar de bloggerita in cauza, ci de noi toti.

    Apreciază

  25. Mada
    iunie 25, 2015

    Un nou blog pe lista aia lunga de asteptare… mersi de recomandare!

    Apreciază

  26. CJ Radu
    iunie 25, 2015

    Ha Ha! :)) Ce surpriza placuta! Nu imi vine sa cred ca am regasit in tine atat de multe virtuti, le-as spune (caracterul, sinceritatea, strictetea si modul „smecher” si direct de a spune lucrurilor pe nume), pe care le avea si persoana care m-a indrumat pe mine in cei mai importanti 4 ani din formarea unui om. Sunt sigur ca stii la cine ma refer :)). In schimb si de mine te poti lega pentru diacritice. Tocmai pentru ca imi e lene sa le folosesc, am decis sa studiez in limba engleza :))).
    Felicitari!

    Apreciat de 1 persoană

  27. Lorena
    iunie 25, 2015

    Super frumos, cu stil si bun simt. O recenzie de zile si note mari!

    Apreciază

  28. irinarenee
    iunie 25, 2015

    Ah. Stam sub semnul aceleiasi zodii, M./N. . Sa ni se ierte perfectionismul dar ar fi nevoie de prea multe ore de meditatie pe munti plesuvi sau de o criza de cataracta pentru a nu ni se mai aprinde beculetul rosu la orice scama. Si totusi, de cele mai multe ori persoanele ale caror opinii conteaza sunt instruite sa fie alergice la astfel de scame, la praf, la lucruri aparent irelevante dar care pot atarna greu la imagine. Si atunci, de ce sa nu fie bine? Recenzia ta e pertinenta. Eu imi tot spun mie insami ca nu as vrea sa imi dea vreodata divinitatea nesabuinta sa iau criticile care mi se aduc ca fiind palmi sau palmute sterile, rau intentionate. Nu. Eu zic ca neatentia Adinei poate fi interpretata fie ca dezinvoltura sugubeata, influenta a neomodernismului zburdalnic, fie ca lipsa de respect pt cititorii ei care isi ocupa cateva minute pentru niste texte pe care ea poate nu da cateva secunde pentru retusat. Ai fost blanda si la obiect, o adevarata fecioara nepartinitoare. Iti multumesc ca, prin recenzia ta sincera, m’ai facut sa descopar un blog fain, fain de tot.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nina Docea
      iunie 25, 2015

      În sfârșit, cineva care chiar mă înțelege. :-)) Welcome to the club!
      Ba eu mulțumesc! 🙂

      Apreciază

  29. Mela
    iunie 25, 2015

    Imi place. In puzderia de informatii cu care esti bombardat zilnic, in blogul Adinei am gasit un prieten pe care ma pot baza si ca intotdeauna informatiile pe care le-am gasit aici sunt verificate si veridice.

    Apreciază

  30. Ramona
    iunie 25, 2015

    Atentia la detalii spune multe lucruri pozitive despre un om, deci nu ai de ce sa consideri ca ai facut vreo gafa gandind/ simtind astfel. Bravo, tine-o tot asa!

    Apreciază

  31. Gigi
    iunie 25, 2015

    Mi te imaginez scriind fara efort. Parca ai spus totul dintr-o doara. Frumos!

    Apreciază

  32. Mihai
    iunie 25, 2015

    Acum cateva zile daduse o prietena like unei pagini PitchMe, dar n-am intrat sa vad. Poate voi intra, dupa ce am citit aici.

    Apreciază

  33. Costan
    iunie 25, 2015

    Ai un stil aparte. Eu ma plictisesc repede cand citesc dar tu ma tii pe loc. Ar trebui sa te gandesti serios sa scrii o carte candva. Poate te faci critic literar.

    Apreciază

  34. Pingback: And the winners are...

  35. Pingback: And the winners are...

Lasă un comentariu

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 31, 2015 de în Publicitate şi etichetată , , , , , , , , .