Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Invitație la frumos

modalca

Mi-a spus cândva că dacă aș fi soția lui, mi-ar cumpăra pensule și șevalet, nu m-ar lăsa să-mi irosesc talentul pe-un job care mi-ar fura, pe zi ce trece, din sensibilitate. Mi-ar umple sufrageria de cărți și flori și m-ar lăsa să pictez pe pereți, în timp ce copiii ar dormi. Eu doar râdeam și-l credeam smintit.

Dar nu sunt soția lui, nici nu voi fi. Iar pictorița din mine a rămas uitată într-o icoană pe care-am înrămat-o și care zace-n beciul rece. O pictură naivă în care astăzi nu-mi mai recunosc mâna și pe care, într-o zi, poate voi avea curajul s-o agăț de vreun perete. Sunt zile în care mă frământ gândindu-mă că poate avea dreptate. Poate ființa mea e mai aproape de cuvinte, sunete sau imagini decât de cifre. Iar în acele zile fug. Fug de realitatea care-mi rânjește răutăcios, mă ascund prin librării ori ceainării, îmi strecor nasul printre cărți, dorind să-l uit acolo ore-n șir și pun pe repeat piesa aia cu how can happiness feel so wrong? how can misery feel so sweet?.

Pe 3 februarie vreau să fug din nou. O fugă premeditată în căutarea frumosului pe care l-aș fi putut crea la rându-mi, dar pe care l-am înăbușit. Da. Recunosc că privesc avid spre picturi și cărți. Tocmai de aceea, în speranța că voi reuși să scot la suprafață demonul creației, încerc să caut inspirația în alte părți: de data aceasta e vorba de expoziția de desene a pictorului Eftimie Modâlcă, al cărei vernisaj va avea loc în cadrul Librăriei Okian din Braşov. Erotism și geometrie, în termeni de specialitate. Sau poate înțelegem altceva privind spre desenele în cărbune.

Tot ce știu e atât: nu contează ce înțelegem, contează să ne oprim din vârtejul cotidian și să admirăm frumosul preț de câteva clipe. Cum altfel ne va privi frumosul înapoi?

eftimie

Pagina oficială a evenimentului, chiar aici.

Publicitate

6 comentarii la “Invitație la frumos

 1. Natural
  ianuarie 29, 2015

  Frumoasa invitatia, astept si parerile din Februarie 🙂 Spor!

  Apreciază

  • Nina Docea
   ianuarie 30, 2015

   De vrut, vreau să merg. Problema e că am un examen fix în ziua aia și s-ar putea să-mi stea în cale. Vedem ce și cum. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. ecoarta
  februarie 10, 2015

  Ştii ce cred eu? Cea mai mare dezamăgire o vei avea într-o zi când vei descoperi că te-ai risipit în lucruri mărunte, când ai fi putut crea ceva! Pe undeva, ceva asemănător am păţit şi eu. Azi încerc cu disperare să recuperez timpul pierdut, dar e foarte greu! Adună-te şi treci la treabă! Poţi face şi lucrurile mărunte, dar lasă-ţi sufletul să cânte!

  Apreciază

  • Nina Docea
   februarie 11, 2015

   Din păcate, ajungi într-un punct în care lucrurile mărunte devin chiar lucrurile pe care le-ai fi putut crea, chiar sâmânța aceea de talent pe care ai uitat s-o mai uzi. Viața mea a luat o asemenea întorsătură încât sunt nevoită să mă axez pe „lumesc”, iar latura creativă am cam dat-o uitării. Nici acum nu știu dacă am ales bine, dar deocamdată vreau să-mi hrănesc sufletul scriind, cântând ori pictând, așa, în tihnă. Dar știu că doar dacă voi ajunge la un nivel mai înalt cu aceste trei aspecte ale creației pe care le iubesc cu toată ființa voi fi împlinită cu adevărat. Însă asta nu se-ntâmplă peste noapte, e nevoie de răbdare și mai ales dăruire. Eu le am pe amândouă, e mai greu cu linia de start. 🙂
   Mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele de încurajare! Au picat numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

   • ecoarta
    februarie 11, 2015

    Nu te da bătută! Ţi-o spune un om care a luat-o de la capăt de foarte multe ori! Acum să nu mă înţelegi greşit, nu sunt marea artistă sau marea scriitoare. Sunt doar un om care-şi hrăneşte sufletul cu ceva frumos şi cu mare strângere de inimă, de fiecare dată când postez ceva, aştept să se reverse un râu de denigrări…iar când vine un cititor şi-mi spune c-a citit cu plăcere rândurile mele sau i-au plăcut compoziţiile mele, ziua mi-e mai senină! La treabă!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la ianuarie 29, 2015 de în Uncategorized şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat: