Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Vârste și obiceiuri

Dacă mi-a plăcut ceva în viață cu adevărat, acel lucru a fost să analizez oamenii pe parcursul formării lor. Unul dintre lucrurile care îi urmăresc în mod constant pe aceștia e schimbarea. Schimbarea preferințelor. Azi le place o anumită nuanță de mov combinată cu o anumită nuanță de verde, urmând ca mâine să se dea în vânt după o anumită nuanță de verde combinată cu o anumită nuanță de mov. Iar acest fapt se aplică în aproape orice domeniu. Inclusiv cel culinar…

Când suntem de-o șchioapă preferăm sendvișul neîndemânaticului:

– Mami, mami, îmi fați și mie, te log fumos, un senviș?, întreabă copilul, obișnuit deja cu gândul că mama n-ar putea refuza asemenea cerere.

Cu toții cunoaștem rețeta. Sunt un fel de „soldăței” sau „avionașe” (în funcție de imaginația adultului), care trebuie să ajungă la datorie, în stomăcelul prichindeilor, unde se va duce o luptă crâncenă. Cu cât copilul mănâncă mai multe mini-sandvișuri, cu atât șansele izbândei sunt mai mari. În caz contrar, feliile de șuncă se vor răzvrăti împotriva stratului de cremă de brânză cu verdeață, reproșându-i că dintre toate ingredientele, numai el e Fan Brânză.

mini

    (sursa foto)

În adolescență, când lumea se roagă de noi să ne hrănim, căci suntem încă în creștere, noi preferăm sendvișul puturosului.

Dimineața, cu cinci minute înainte de a pleca spre autobuzul care ne duce la școală, deschidem ușa frigiderului și, cu ochii mijiți de somn, începem să pipăim. Când găsim o cutie rotundă, suntem siguri că am dat peste cea cu cremă de brânză natur. O întindem pe pâine dintr-o singură mișcare, punem feliile una peste alta, împachetăm, aruncăm în ghiozdan și plecăm la școală. Când ni se face, în sfârșit, foame, luăm o primă înghițitură și ne dăm seama că sandvișul e, de fapt, cu cremă de brânză cu usturoi, cea pe care evităm să o consumăm când nu suntem acasă, din știm noi ce motiv. 

naturusturoi

Apoi creștem și, odată cu noi, cresc și responsabilitățile. Chiar și sandvișurile cresc. Primul serviciu ne aduce o mare satisfacție, dar ciorbița aia bună făcută de mama nu mai reprezintă meniul principal. Începem să ne reorientăm și, dintr-o dată, sandvișul devine mâncarea preferată. Conștienți fiind de faptul că pentru a da randament, avem nevoie de o hrană bogată, apelăm la sendvișul nehotărâtului: primul strat, cremă de brânză. Evident, cremă de brânză cu smântână. Se ia, apoi, o bucată de șuncă, ce se înmulțește cu doi, se adună cu trei bucăți de castravete, ba nu, patru bucăți, plus o felie de cașcaval Delaco, plus roșii și ceapă, plus încă o felie de cașcaval, peste care se mai întinde un strat de cremă de brânză cu somon, așa, de poftă, minus ceapă, pentru că nu vrem să speriem colegii de serviciu, toate astea împărțite la o gură pofticioasă. Cum nu dă cu rest, ne hotărâm să adăugăm și vreo patru feliuțe de salam uscat, plus ardei roșu, plus salată verde, apoi înghițim în gol, privim la ceas, ne dăm seama că mai avem suficient timp până începem programul de lucru și începem să mâncăm delicatesa înainte de a pleca spre serviciu. O mâncăm încet, cu ochii aproape închiși. Toate aromele acelea diferite se amestecă armonios, încât până și papilele gustative înghit în gol. Când ne trezim din acest vis cremos, suntem deja în întârziere. Noroc că-n frigider ne așteaptă douăzeci de bucățele de brânză cremoasă, cu cimbru, piper și busuioc, pe care le azvârlim numaidecât în geantă, luăm cu noi și câteva felii de pâine și pornim grăbiți spre locul de muncă, unde le vom savura și, eventual, împărți cu colegii pofticioși. 

20

Și-apoi, istoria se repetă:

– Mami, mami, îmi fați și mie, te log fumos, un senviș?, o să ne-auzim copiii strigând. Dar să fie cu chiemă de bânză, da???

delaco


***Articol scris pentru cea de-a șasea probă din cadrul SuperBlog 2014, sponsor – Delaco***

3 comentarii la “Vârste și obiceiuri

 1. rudia2014
  octombrie 23, 2014

  Daaa!!! 😆

  Apreciază

 2. simona borascu
  octombrie 26, 2014

  Multumim pentru articol. Mult succes!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 19, 2014 de în SuperBlog, SuperBlog 2014 şi etichetată , , , , .
%d blogeri au apreciat: